Pieni journalistipalkinto -ehdokkaat ovat Kunnas, Palmén ja Saarikoski

Vuoden 2016 Pieni journalistipalkinto -ehdokkaat on valittu. Ehdolla ovat toimittajat Kaja Kunnas, Joanna Palmén ja Sonja Saarikoski. Jutut ovat vuosilta 1998, 2011 ja 2015.
Pieni journalistipalkinto on Long Playn ja Hitaan journalismin yhdistyksen jakama tunnustus milloin tahansa julkaistusta hyvästä kotimaisesta jutusta. Raadin tarkoitus on nostaa esiin hyvää journalismia, joka ei vanhene. Aiemmin palkinnon ovat voittaneet toimittajat Teppo Sillantaus, Jouni Kemppainen, Veikko Ennala ja Timo Harakka.
Vuoden 2016 voittaja julkistetaan Long Playn ohjelmallisessa iltamassa Dubrovnikissa 12.5. Perinteen mukaisesti voittaja saa oman juttunsa näyttelijä Ville Tiihosen lausumana lp-levyllä. Tilaisuudessa jaetaan myös pieni kunniamaininta.

Vuoden 2016 ehdokkaat:

KAJA GRÜNTHAL (nyk. Kunnas): Juhan af Grann tässä hei!
HS Kuukausiliite syyskuu 1998
Kuvat Jaanis Kerkis

Puhelin soi. “Anteeksi vielä. Sä voisit myös soittaa tällaiselle ihmiselle ja kysyä, minkälainen Grann on nuoren naisen silmin.”

RAADIN PERUSTEET: Juhan af Grann on suomalaisen ufologian luoja ja grand old man, joka on tehnyt useita, kansainvälisestikin palkittuja tv-ohjelmia avaruuden väestä. Kaja Kunnas pyrkii jutussaan selvittämään, mistä rajatiedon kruunaamattoman kuninkaan ajattelu kumpuaa. Selvitys muuttuu katkokävelyksi, kun toimituksessa soi jatkuvasti puhelin: Grann haluaa kertoa itsestään aina vain hieman lisää. Kunnaksen kerronnan rytmi on salsaa ja sävy jautaa. Jutun ilmestymisen aikoihin ufot puhuttivat suomalaisia. Vaikka lentävät lautaset ovatkin taivaalta jo kadonneet, niin julkisuuden henkilöt, joilla on huomautettavaa itseään koskevien juttujen sisällöstä, ovat lisääntyneet entisestään. Nykyisin toimittajaan kohdistuvia vaikutusyrityksiä kuitenkin kirjoitetaan harvoin juttuun näin läpinäkyvästi; asianajotoimiston faksiin suhtauduttaisiin tuskin vastaavalla viileydellä.
Lue juttu täätä: https://interactive.sanoma.fi/arkku/files/24342205afgrann.pdf

JOANNA PALMÉN: Kaukainen ystävä
Image 28.1. 2011
Kuvat Ville Palonen

Hän osti kadulta valmiiksi täytetyn hakemuksen ja sanoi ulkomaalaisvirastossa haluavansa ”taloudellisen turvapaikan”. Hän ei tiennyt, ettei sellaista ole olemassa.

RAADIN PERUSTELUT: Toimittaja Joanna Palmén kertoo olevansa etuoikeutettu, keskiluokkainen nuori nainen. Hän tekee vapaaehtoistyötä toisenlaisessa todellisuudessa: vankilamaisessa Metsälän säilössä Helsingissä. Vastoin kaikkia sääntöjä Palmén ystävystyy senegalilaisen turvapaikanhakijan Diopin kanssa. Palmén ei peittele sitä, että hänen ystävänsä on ”turvapaikkashoppailija” par excellence. Diopilla on kuitenkin vain kaksi huonoa vaihtoehtoa: lojuminen Metsälän säilössä tai Ateenan katujen pakolaishelvetti. Diop karkotetaan Kreikkaan, ja Palmén jatkaa elämäänsä. Toverukset kohtaavat, kun Palmén matkustaa Ateenaan kuvaamaan pakolaisten hugomaista kurjuutta kuvaaja Ville Palosen kanssa. Kreikkalaiset toistavat yhtä ja samaa lausetta: ”Tämä ei ole Kreikan ongelma, tämä on EU:n ongelma.” Silloin heitä ei kuunneltu. Palmén yhdistää taitavasti rytmittäen henkilökohtaisen, yleisen ja poliittisen, juuri sopivassa mittasuhteessa.
Lue juttu täältä: http://www.image.fi/image-lehti/kaukainen-ystava

SONJA SAARIKOSKI: Peto on irti
Pääkaupunkiseudun ylioppilaslehti Yksi, 6.11. 2015
Kuvat Miikka Pirinen

”Mä kävelen koiran kanssa hieman erillään. Elikkä vähän taka-alalla. Jos joudun sillä voimankäytöllä uhkaamaan, niin sitten mä ilmoitan myöskin englanniksi, että koulutettu suojelukoira paikalla”, kouluttaja sanoo.

RAADIN PERUSTELUT: Reportaasissaan Sonja Saarikoski on päässyt seuraamaan, kuinka Suomen Sisun jäsenet äkseeraavat koiriaan sitä hetkeä varten, jolloin isänmaallisten miesten on otettava naistemme suojelu käsiinsä. Saarikoski tapaa Sisun vasta perustettujen piirijärjestöjen edustajia ympäri Suomea ja kuuntelee heidän yhteiskunnallisia näkemyksiään. Tapaamisten lomassa lukijalle selviää Suomen Sisun syntyhistoria, joka näki päivänvalon Isolla Roobertinkadulla sijainneessa kirjakaupassa. Kansallissosialistimme saavat Saarikosken jutussa puhua itse. Tulkinta on lukijan.
Lue juttu täältä: http://yksilehti.fi/peto-on-irti/