Menu
  • Mikä Hitaan journalismin yhdistys?
  • Toiminta
  • Mikä Long Play?
  • Kannatusjäseneksi
    • Arkisto
    • Yhteystiedot
    • Sulje

Tutkivan journalismin apuraha kahdelle hakemukselle

5.4.2023

Hitaan journalismin yhdistys on päättänyt jakaa tutkivan journalismin apurahan kahdelle hakemukselle. Apurahan saavat Anna Tommola sekä Kati Pietarisen ja Veera Vehkasalon yhteishanke.

Hakemuksia tuli määräaikaan mennessä 16. Apurahan myöntöperusteissa painotettiin sellaisia hakemuksia, joissa tärkeän aiheen lisäksi oli selkeä ja harkittu työsuunnitelma. Yhdistys käsitteli kaikki hakemukset luottamuksellisesti. Yhdistys toivoo, että monet juttu- tai kirjahankkeet saavat rahoituksen toisaalta.

Aiheet: Yleinen Avainsanat: anna tommola, apuraha, kati pietarinen, tutkiva journalismi, tutkivan journalismin apuraha, veera vehkasalo

Hae tutkivan journalismin apurahaa

1.2.2023

Tutkivan journalismin apuraha 2023

Hitaan journalismin yhdistys jakaa enintään 4 000 euron arvoisen tutkivan journalismin työskentelyapurahan. Apuraha myönnetään freelancetoimittajan juttuidealle.

Lähetä hakemuksesi osoitteeseen . Hakuaika päättyy keskiviikkona 15.3.2023. Kaikki hakemukset käsitellään luottamuksellisesti.

Liitä hakemukseen mukaan seuraavat asiat:

  • Jutun aihe/otsikko (max. 100 merkkiä)
  • Jutun työsuunnitelma ja aikataulu (max. 1000 merkkiä)
  • Jutun synopsis (max. 3000 merkkiä)
    • Jutun aiheen kuvaus
    • Mitä juttu saattaisi onnistuessaan sisältää ja paljastaa?
    • Haastateltavat, lähteet

Hitaan journalismin yhdistys päättää apurahasta mahdollisimman pian hakuajan päätyttyä. Yhdistys voi halutessaan jakaa 4 000 euron apurahan useamman juttuidean kesken. Apurahan saajan on mahdollista tarjota juttuaan julkaistavaksi tutkivan journalismin verkkojulkaisu Long Playlle. Jos juttu julkaistaan Long Playssa, kirjoittajalle maksetaan normaali juttupalkkio. Tässä tapauksessa Long Playn editori työstää tekstiä läheisesti kirjoittajan kanssa.

Hitaan journalismin yhdistys jakaa apurahan nyt kahdeksannen kerran.

Aiheet: Yleinen Avainsanat: apuraha, tutkiva journalismi, tutkivan journalismin apuraha

Nuori toimittaja, hae Journalismin kisällit -mentoriohjelmaan!

5.5.2022

Journalismin kisällit- koulutusohjelma järjestetään taas syksyllä 2022.

Mentoriohjelma järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2021 Koneen säätiön tuella, ja palaute kurssilaisilta ja vierailevilta opettajilta oli ylitsevuotavan positiivista. Hanke sai Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon. Tänä vuonna Kisällien päärahoittaja on Jokes (Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö).

Mistä on kyse?

Koulutusohjelma tarjoaa osallistujille mahdollisuuden kokea kisällioppimista kokeneiden kollegojen huomassa. Ohjelma koostuu vierailuluennoista, mentoroinnista, työskentelystä ja keskustelusta. 

Kurssi sisältää kahdeksan lähiopetuspäivää Helsingissä syksyn aikana (maanantaisin klo 9–16 välillä 1.9.–12.12. Tarkat päivät ilmoitetaan myöhemmin). Kurssi vaatii myös itsenäistä työskentelyä lähipäivien ulkopuolella. 

Jokainen kurssilainen valitsee oman hankkeen tai tavoitteen, jonka toteuttaa syksyn aikana. Vastuuopettaja auttaa suunnitelman toteuttamisessa.

Kurssin teemoja ovat mm. ideointi, freetyö, tutkiva journalismi, aineiston haaliminen ja hallinta, haastattelutekniikka, eettiset kysymykset, raha, yhteistyö tutkijoiden ja kollegojen kanssa, toimittajan työn henkiset haasteet, kerronta ja editointi jne. Fokus on kirjoittavan toimittajan työssä.

Haluamme luoda realistisia näkymiä alalla toimimisesta ja vahvistaa toimittajien motivaatiota. Valinnassa kiinnitetään erityistä huomiota uran alkuvaiheessa olevien kirjoittajien ammatillisen kehittymisen tukemiseen. Osallistujia kannustetaan ja autetaan omien yhteisöjen rakentamisessa. 

Näin haet

Ohjelman kohteena ovat toimittajat, joiden kehittyminen ja eteneminen uralla on syystä tai toisesta vaikeutunut tai vaarantunut. Kannustamme hakemaan varsinkin, jos polkusi journalistiksi Suomessa on vaikeutunut työolojen, yksinyrittämisen tai muun haasteen vuoksi (esimerkiksi suomi vieraana kielenä, vähemmistöasema, alueellinen eriarvoisuus yms…).

Ohjelma on osallistujilleen ilmainen. Kurssille valittujen on sitouduttava lähiopetukseen ja tapaamisiin. Mukaan otetaan 15–20 kirjoittavaa toimittajaa, joilla on jo jonkin verran uraa takana ja halu syventää osaamistaan. 

Kirjoita tiivis vapaamuotoinen hakemus, josta käy ilmi työkokemuksesi ja perustelut, miksi haluat ohjelmaan. Kerro myös pari sinua juuri nyt kiinnostavaa juttuideaa. Jos jokin nykyisessä tilanteessasi vaikeuttaa tavoitteitasi, kerro lyhyesti, mitä haasteesi ovat (tähän ei ole “oikeita” vastauksia). Lähetä hakemus 31.5.2022 mennessä osoitteeseen . Kirjoita otsikkokenttään KISÄLLIT.

Opettajat

Reetta Räty on pitkän linjan toimittaja, editori, toimituksen esimies ja kouluttaja. Hän toimii media-alan yrittäjänä.

Anu Silfverberg on toimittaja, kirjailija ja Long Play -julkaisun toimituspäällikkö. Hänellä on pitkä kokemus toimittajana ja journalismin kouluttajana.

Vastuuopettajien lisäksi kurssilla tavataan laaja ja nimekäs joukko vierailevia luennoitsijoita, Suomen parhaita toimittajia.

Miksi tällaista tarvitaan?

Vielä vuosituhannen alussa toimittajaksi kasvettiin kisällioppimalla toimituksissa, kokeneempien kollegojen ja editoreiden opastuksella. Tällainen työkulttuuri on osin romuttunut työvoiman kutistuessa. Nuoret toimittajat jäävät usein yksin ja aivovuoto alalta on huolestuttavaa. Kisällioppimista on tarve rakentaa uudestaan niin, että se toimii journalismin kentällä uusilla tavoilla, myös mediatalojen ulkopuolella. Hankkeessa toteutetaan kisällioppimisen mallia ja hahmotetaan yhdessä, missä kohdissa nuoret toimittajat tarvitsevat urallaan tukea.

Lyhyesti: haluamme palauttaa nuorten toimittajien uskon siihen, että ammatilla on väliä. Journalismi takaisin journalismiin!

Lisätietoja:
Anu Silfverberg

+358 44 333 5574

Aiheet: Yleinen Avainsanat: anu silfverberg, kisälliohjelma, koulutus, kurssi, mentoriohjelma, reetta räty

Haku nuorten toimittajien kisälliohjelmaan alkaa

5.2.2021

Syksyllä 2021 järjestetään ”Journalismin kisällit” -mentoriohjelma uransa alkuvaiheessa oleville kirjoittaville toimittajille. Vastuuopettajina toimivat Anu Silfverberg ja Reetta Räty. Syksyn tapaamisissa aiheina ovat mm.: 

  • Kirjoittaminen, tutkiminen, editointi.
  • Yhteistyö metodina, journalististen yhteisöjen luominen, verkostoituminen.
  • Juttuideoiden jalostaminen ja myyminen.
  • Toimittajan tunnetaidot, etiikka ja ammatti-identiteetti.
  • Journalismin yhteiskunnallinen tehtävä ja kutsumus.

Kukin osallistuja saa syksyn ajaksi oman mentorin ja toteuttaa kurssin aikana jonkin oman projektin.

Kurssi sisältää kahdeksan lähiopetuspäivää Helsingissä syksyn 2021 aikana (virka-aikaan välillä 1.9.–30.11.) ja vaatii myös itsenäistä työskentelyä kurssipäivien ulkopuolella. Lähiopetuspäivät tarkentuvat myöhemmin. 

Osallistujia valitaan hakemuksen perusteella 15–20. Valinnassa kiinnitetään erityistä huomiota uran alkuvaiheessa olevien kirjoittajien ammatillisen kehittymisen tukemiseen. 

Kannustamme hakemaan varsinkin, jos polkusi journalistiksi Suomessa on vaikeutunut työolojen, yksinyrittämisen tai muun haasteen vuoksi (esimerkiksi suomi vieraana kielenä, vähemmistöasema, alueellinen eriarvoisuus yms).

Ohjelma on ilmainen. Sen rahoittaa Koneen Säätiö.

Näin haet:

Kirjoita vapaamuotoinen hakemus, josta käy ilmi työkokemus ja perustelut, miksi haluat ohjelmaan. Listaa myös pari sinua juuri nyt kiinnostavaa juttuideaa. Jos jokin nykyisessä tilanteessasi vaikeuttaa tavoitteitasi, kerro lyhyesti, mitä haasteesi ovat (ei ole “oikeita” vastauksia). Lähetä hakemus 15.3.2021 mennessä osoitteeseen .

Osallistujat valitsee neljän hengen jury, jonka jäsenet edustavat eri tahoja journalismin alalla.

Opettajat

Anu Silfverberg on toimittaja, kirjailija ja Long Play -julkaisun toimituspäällikkö. Hänellä on pitkä kokemus kirjoittajana ja editorina sekä journalismin kouluttajana.

Reetta Räty on pitkän linjan toimittaja, editori, toimituksen esimies ja kouluttaja. Hän toimii media-alan yrittäjänä ja kevään 2021 loppuun Tampereen yliopiston journalistiikan työelämäprofessorina.

Vastuuopettajien lisäksi kurssilla tavataan laaja ja nimekäs joukko vierailevia luennoitsijoita. Heihin lukeutuvat muun muassa Sonja Saarikoski (Image), Anu Nousiainen (Kuukausiliite), Salla Vuorikoski (Suomen Kuvalehti), Hanna Nikkanen, Johanna Vehkoo ja Ilkka Karisto (Long Play).

Miksi tällaista tarvitaan?

Nuorten journalistien tilanne on tänä päivänä hyvin erilainen kuin ennen. Vielä vuosituhannen alussa toimittajaksi kasvettiin kisällioppimalla toimituksissa, kokeneempien kollegojen ja editoreiden opastuksella. Tällainen työkulttuuri on osin romuttunut työvoiman kutistuessa. Kisällioppimista on tarve rakentaa uudestaan niin, että se toimii journalismin kentällä uusilla tavoilla, myös mediatalojen ulkopuolella.

Hankkeessa kehitetään mentorimallia, jota voitaisiin monistaa journalistien itseohjautuvissa yhteisöissä. Samalla hahmotetaan yhdessä, missä kohdissa nuoret toimittajat tarvitsevat urallaan tukea.

Lyhyesti: haluamme palauttaa nuorten toimittajien uskon siihen, että ammatilla on väliä. Journalismi takaisin journalismiin!

Lisätietoja:

Anu Silfverberg
+358 44 333 5574

Aiheet: Yleinen Avainsanat: anu silfverberg, hakuilmoitus, kisälliohjelma, koulutus, kurssi, reetta räty

Tutkivan journalismin apuraha kolmelle hakijalle

25.1.2021

Hitaan journalismin yhdistys on päättänyt jakaa tutkivan journalismin apurahan kolmelle hakemukselle. Apurahan saavat Terhi Hautamäki, Petri Jääskeläinen ja Hertta Kaukonen. Yhdistys jakoi yhteensä 4000 euroa.

Yhdistys vastaanotti yksityisiltä henkilöiltä ja työryhmiltä yhteensä 28 hakemusta. Korkeatasoisia hakemuksia oli useita. Hakemuksissa oli hyvin ymmärretty, millaisia työvaiheita ja menetelmiä tutkivan journalismin tekeminen edellyttää. Apurahan myöntöperusteissa painotettiin sellaisia hakemuksia, joissa oli tärkeä aihe ja selkeä suunnitelma, mutta joissa taustatyötä ja penkomista on vielä paljon.

Yhdistys käsitteli hakemukset luottamuksellisesti. Tästä syystä myös apurahan saajien aiheet tulevat julkiseen tietoon vasta, kun valmiit artikkelit on julkaistu. Yhdistys toivoo, että monet juttu- tai kirjahankkeet saavat rahoituksen toisaalta.

Aiheet: Yleinen Avainsanat: apuraha, Hertta Kaukonen, Petri Jääskeläinen, Terhi Hautamäki, tutkiva journalismi, tutkivan journalismin apuraha

Hae tutkivan journalismin apurahaa

2.12.2020

Hitaan journalismin yhdistys jakaa enintään 4 000 euron arvoisen tutkivan journalismin työskentelyapurahan. Apuraha myönnetään freelancetoimittajan juttuidealle.

Lähetä hakemuksesi osoitteeseen . Hakuaika päättyy perjantaina 15.1.2021 klo 16. Kaikki hakemukset käsitellään luottamuksellisesti.

Liitä hakemukseen mukaan seuraavat asiat:

  • Jutun aihe/otsikko (max. 100 merkkiä)
  • Jutun työsuunnitelma ja aikataulu (max. 1000 merkkiä)
  • Jutun synopsis (max. 3000 merkkiä)
    • Jutun aiheen kuvaus
    • Mitä juttu saattaisi onnistuessaan sisältää ja paljastaa?
    • Haastateltavat, lähteet

Hitaan journalismin yhdistys päättää apurahasta mahdollisimman pian hakuajan päätyttyä. Yhdistys voi halutessaan jakaa 4 000 euron apurahan useamman juttuidean kesken. Apurahan saajan on mahdollista tarjota juttuaan julkaistavaksi tutkivan journalismin verkkojulkaisu Long Playlle. Jos juttu julkaistaan Long Playssa, kirjoittajalle maksetaan normaali juttupalkkio. Tässä tapauksessa Long Playn editori työstää tekstiä läheisesti kirjoittajan kanssa.

Hitaan journalismin yhdistys jakaa apurahan nyt seitsemännen kerran.

Aiheet: Yleinen Avainsanat: apuraha, tutkiva journalismi, tutkivan journalismin apuraha

Tutkivan journalismin apurahat Salovaaralle, Hietanevalle ja Onniselle

20.2.2020

Hitaan journalismin yhdistys on päättänyt jakaa tutkivan journalismin apurahan kahdelle hakemukselle. Yhden apurahan saa kahden hakijan, Panu Hietanevan ja Oskari Onnisen, muodostama työryhmä. Toinen apuraha myönnetään toimittaja Outi Salovaaralle. Kumpikin saa 1 500 euroa. 

Yhdistys vastaanotti kaikkiaan 24 hakemusta. Taso oli tänä vuonna korkea: toteuttamisen arvoisia hankkeita oli useita, ja yhdistys toivookin, että ne saavat rahoitusta toisaalta. Monen hyvän idean ja tärkeän aiheen kohdalla jäi kuitenkin epäselväksi, tarvitaanko niiden toteuttamiseen varsinaisia tutkivan journalismin menetelmiä tai ovatko hankkeet ylipäätään niin laajoja, ettei niitä voisi toteuttaa tavanomaisella juttupalkkiolla. 

Yhdistys käsitteli hakemukset luottamuksellisesti. Tästä syystä myös apurahan saajien aiheet tulevat julkiseen tietoon vasta, kun valmiit artikkelit on julkaistu.

Aiheet: Yleinen Avainsanat: apuraha, tutkiva journalismi, tutkivan journalismin apuraha

Hae tutkivan journalismin apurahaa

18.12.2019

Hitaan journalismin yhdistys jakaa enintään 3 000 euron arvoisen tutkivan journalismin työskentelyapurahan. Apuraha myönnetään freelancetoimittajan juttuidealle.

Lähetä hakemuksesi osoitteeseen . Hakuaika päättyy perjantaina 31.1. klo 16. Kaikki hakemukset käsitellään luottamuksellisesti.

Liitä hakemukseen mukaan seuraavat asiat:

  • Jutun aihe/otsikko (max. 100 merkkiä)
  • Jutun työsuunnitelma ja aikataulu (max. 1000 merkkiä)
  • Jutun synopsis (max. 3000 merkkiä)
    • Jutun aiheen kuvaus
    • Mitä juttu saattaisi onnistuessaan sisältää ja paljastaa?
    • Haastateltavat, lähteet

Hitaan journalismin yhdistys päättää apurahasta mahdollisimman pian hakuajan päätyttyä. Yhdistys voi halutessaan jakaa 3 000 euron apurahan useamman juttuidean kesken. Apurahan saajan on mahdollista tarjota juttuaan julkaistavaksi tutkivan journalismin verkkojulkaisu Long Playlle. Jos juttu julkaistaan Long Playssa, kirjoittajalle maksetaan normaali juttupalkkio. Tässä tapauksessa Long Playn editori työstää tekstiä läheisesti kirjoittajan kanssa.

Hitaan journalismin yhdistys jakaa apurahan nyt kuudennen kerran.

Aiheet: Yleinen Avainsanat: apuraha, tutkiva jounalismi, tutkivan journalismin apuraha

Tutkivan journalismin apurahat Esa Keskiselle ja Terhi Hautamäelle – Hakemusten määrä romahti edellisvuoden tasosta

4.5.2018

Hitaan journalismin yhdistys ​on jakanut yhteensä 1 500 euroa työskentelyapurahaa kahden hakijan kesken. Apurahan sai kaksi vapaata toimittajaa: Esa Keskinen ja Terhi Hautamäki. Apuraha myönnettiin alustavaan tutkivaan työhön. Hitaan journalismin yhdistys käsitteli hakemukset luottamuksellisina.

Hitaan journalismin yhdistys sai määräaikaan mennessä yhteensä 17 hakemusta. Edellisenä vuonna hakemuksia saapui 34. Hakemusten yleistaso oli aiempia vuosia heikompi. Tällä kertaa kahden parhaan poimiminen joukosta oli helppoa: he olivat valmistelleet hakemuksensa huolellisesti ja tutustuneet aiheisiinsa. Useita muita hakemuksia vaivasi viimeistelemättömyys ja puutteellinen ymmärrys siitä, mitä tutkiva journalismi on.

Apurahan jakoperusteissa painoivat yhteiskunnallinen merkittävyys, ajankohtaisuus sekä tekijän oma asiantuntemus ja syventyneisyys aiheeseensa.

Aiheet: Medialle Avainsanat: apuraha, tutkiva journalismi, tutkivan journalismin apuraha

Hae tutkivan journalismin apurahaa

28.3.2018

Hitaan journalismin yhdistys jakaa enintään 3 000 euron arvoisen tutkivan journalismin työskentelyapurahan. Apuraha myönnetään freelancetoimittajan juttuidealle.

Lähetä hakemuksesi osoitteeseen . Hakuaika päättyy perjantaina 20.4. klo 16. Kaikki hakemukset käsitellään luottamuksellisesti.

Liitä hakemukseen mukaan seuraavat asiat:

  • Jutun aihe/otsikko (max. 100 merkkiä)
  • Jutun työsuunnitelma ja aikataulu (max. 1000 merkkiä)
  • Jutun synopsis (max. 3000 merkkiä)
    • Jutun aiheen kuvaus
    • Mitä juttu saattaisi onnistuessaan sisältää ja paljastaa?
    • Haastateltavat, lähteet

Hitaan journalismin yhdistys päättää apurahoista huhtikuun lopussa. Yhdistys voi halutessaan jakaa 3 000 euron apurahan useamman juttuidean kesken. Jos tutkimuksen seurauksena julkaistaan Long Play -juttu, kirjoittajalle maksetaan normaali juttupalkkio. Tässä tapauksessa editori työstää tekstiä läheisesti kirjoittajan kanssa.

Yhdistys jakaa apurahan nyt viidennen kerran.

Aiheet: Yleinen Avainsanat: apuraha, tutkiva journalismi, tutkivan journalismin apuraha

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 5
  • Seuraava sivu »

Copyright © 2023 Hitaan journalismin yhdistys :: Hyvän journalismin puolesta

Hitaan journalismin yhdistys ry | | 2022