Syksyllä 2021 järjestetään ”Journalismin kisällit” -mentoriohjelma uransa alkuvaiheessa oleville kirjoittaville toimittajille. Vastuuopettajina toimivat Anu Silfverberg ja Reetta Räty. Syksyn tapaamisissa aiheina ovat mm.:
- Kirjoittaminen, tutkiminen, editointi.
- Yhteistyö metodina, journalististen yhteisöjen luominen, verkostoituminen.
- Juttuideoiden jalostaminen ja myyminen.
- Toimittajan tunnetaidot, etiikka ja ammatti-identiteetti.
- Journalismin yhteiskunnallinen tehtävä ja kutsumus.
Kukin osallistuja saa syksyn ajaksi oman mentorin ja toteuttaa kurssin aikana jonkin oman projektin.
Kurssi sisältää kahdeksan lähiopetuspäivää Helsingissä syksyn 2021 aikana (virka-aikaan välillä 1.9.–30.11.) ja vaatii myös itsenäistä työskentelyä kurssipäivien ulkopuolella. Lähiopetuspäivät tarkentuvat myöhemmin.
Osallistujia valitaan hakemuksen perusteella 15–20. Valinnassa kiinnitetään erityistä huomiota uran alkuvaiheessa olevien kirjoittajien ammatillisen kehittymisen tukemiseen.
Kannustamme hakemaan varsinkin, jos polkusi journalistiksi Suomessa on vaikeutunut työolojen, yksinyrittämisen tai muun haasteen vuoksi (esimerkiksi suomi vieraana kielenä, vähemmistöasema, alueellinen eriarvoisuus yms).
Ohjelma on ilmainen. Sen rahoittaa Koneen Säätiö.
Näin haet:
Kirjoita vapaamuotoinen hakemus, josta käy ilmi työkokemus ja perustelut, miksi haluat ohjelmaan. Listaa myös pari sinua juuri nyt kiinnostavaa juttuideaa. Jos jokin nykyisessä tilanteessasi vaikeuttaa tavoitteitasi, kerro lyhyesti, mitä haasteesi ovat (ei ole “oikeita” vastauksia). Lähetä hakemus 15.3.2021 mennessä osoitteeseen .
Osallistujat valitsee neljän hengen jury, jonka jäsenet edustavat eri tahoja journalismin alalla.
Opettajat
Anu Silfverberg on toimittaja, kirjailija ja Long Play -julkaisun toimituspäällikkö. Hänellä on pitkä kokemus kirjoittajana ja editorina sekä journalismin kouluttajana.
Reetta Räty on pitkän linjan toimittaja, editori, toimituksen esimies ja kouluttaja. Hän toimii media-alan yrittäjänä ja kevään 2021 loppuun Tampereen yliopiston journalistiikan työelämäprofessorina.
Vastuuopettajien lisäksi kurssilla tavataan laaja ja nimekäs joukko vierailevia luennoitsijoita. Heihin lukeutuvat muun muassa Sonja Saarikoski (Image), Anu Nousiainen (Kuukausiliite), Salla Vuorikoski (Suomen Kuvalehti), Hanna Nikkanen, Johanna Vehkoo ja Ilkka Karisto (Long Play).
Miksi tällaista tarvitaan?
Nuorten journalistien tilanne on tänä päivänä hyvin erilainen kuin ennen. Vielä vuosituhannen alussa toimittajaksi kasvettiin kisällioppimalla toimituksissa, kokeneempien kollegojen ja editoreiden opastuksella. Tällainen työkulttuuri on osin romuttunut työvoiman kutistuessa. Kisällioppimista on tarve rakentaa uudestaan niin, että se toimii journalismin kentällä uusilla tavoilla, myös mediatalojen ulkopuolella.
Hankkeessa kehitetään mentorimallia, jota voitaisiin monistaa journalistien itseohjautuvissa yhteisöissä. Samalla hahmotetaan yhdessä, missä kohdissa nuoret toimittajat tarvitsevat urallaan tukea.
Lyhyesti: haluamme palauttaa nuorten toimittajien uskon siihen, että ammatilla on väliä. Journalismi takaisin journalismiin!
Lisätietoja: